We denken dan vaak alleen aan het groeiseizoen en de zomeravonden, maar er kan veel meer!
Vanuit mijn visie geldt dat genieten hoort bij alle seizoenen. U kunt elk seizoen iets beleven in uw tuin. Als voorbeeld noem ik de winter: laat de tuin in het najaar eens ongemoeid. Maak alleen het gazon bladvrij. Als u verder het dode blad laat liggen en de stengels aan de planten laat zitten, vormt dit een natuurlijke bescherming tegen de vorst. En geniet van de rijp en de sneeuw die zich afzet op de stengels/takken en dorre bladeren.
Ook biedt het loof een goede schuilplaats voor insecten, die in het voorjaar weer de zaden verspreiden en u helpen bij het bestrijden van plagen. Het uitgebloeide hout biedt vaak de nodige zaden om de winter door te komen. En voor de frisse kleuren plant u winterbloeiers en heesters met mooi rood of geel gekleurd hout. Sneeuwklokjes en andere bolgewasen in groepen om het voorjaar dichterbij te brengen.
Het blijft één van de moeilijkste werkzaamheden in de tuin. Allerlei factoren (plaats, zon, grond) bepalen de mate waarin een struik of fruitboom gesnoeid moet worden. Snoeien is niet alle takken wat inkorten, en ook niet alles met de grond gelijk maken. Snoeien zorgt ervoor dat er een optimale verhouding bestaat tussen de natuurlijke vorm en onze (tuin)wensen. Achterstallig onderhoud kan dan ook niet in één jaar worden weggewerkt. Dit duurt meerdere jaren.
Na het snoeien ligt er veel hout op de grond, maar je moet eigenlijk niet kunnen zien waar het vandaan komt. Vanaf mijn twaalfde jaar liep ik al mee met mijn vader om te kijken hoe hij de boomgaard snoeide. Het snoeiwerk en de ontwikkeling van de plant daarna boeien mij nog steeds.
Tuinonderhoud bij onze woningen is relatief jong. Pas aan het begin van de zestiger jaren (vorige eeuw) kregen we een siertuintje voor ons zelf. We kopiëren het onderhoud van de moestuin naar de siertuin. Netjes en ordelijk, met zwarte grond tussen de plantjes. Het nieuwe tuinieren komt met een eigen visie. We gaan uit van duurzaamheid: duurzaamheid die goed uitpakt voor ons milieu, maar ook het werk in de tuin gemakkelijker en comfortabeler maakt.
Wij respecteren het natuurlijke leven in en op de bodem en passen ons aan. We weten inmiddels dat veel planten samenleven met specifieke bacteriën en schimmels in de grond
Laat het intact. Het gaat om simpele handelingen: niet meer spitten in de grond, maar licht omwoelen, niet schoffelen maar de grond beplanten, geen kunstmest maar organische meststoffen en compost.
De toekomst van onze planeet begint in het klein bij het onderhoud van uw tuin. Ik help daar van harte aan mij.