De tuin en ons klimaat


Het klimaat in ons land verandert. We gaan naar zachtere winters en meer regen. Stormen en slagregens zullen ook vaker voorkomen. Wat betekent dat voor de tuin?
We kunnen bijvoorbeeld kwetsbare planten een meer beschutte plaats geven en planten die meer van droogte houden een luchtigere grond met meer zand. De zandgronden rondom Emmen zijn over het algemeen droog. Problemen met ‘natte voeten’ van de planten zullen niet zo vaak voorkomen.

Bij planten in potten ontstaan wel problemen. Potgrond kan dan te lang nat blijven en vooral 1-jarige zomerbloeiers verrotten in de pot. Maak de potgrond wat luchtiger met zand en gebruik onderin de pot kleikorrels om het water af te voeren.

We kunnen ook kijken naar nieuwe planten die beter bestand zijn tegen de veranderingen. Planten die steviger zijn, die beter tegen regen kunnen of die goed regenereren (opnieuw uitlopen).

Er zijn ook planten die de klimaatsverandering toejuichen. Het zijn de planten die meer vocht vragen: Hortensia’s en grote bladplanten (Hosta’s) reageren goed op de nieuwe condities. 

Ook planten die het felle zonlicht compenseren met meer vochtopname doen het beter (Rhododendron, Buxus).
Een bijkomend effect is dat planten die eigenlijk 1- of 2- jarig zijn nu de winter overleven en het volgende jaar gewoon doorgaan. Denk aan Senecio cineraria, Askruid of aan Erysium (Muurbloem).

 

website: klimaatsverandering